home


facebook
linked in
you-tube
onderwater


Welkom bij PottiDiving

"Be the legend in diving"
Workshops

Stop de Bloeding


stop de bloeding

stop de bloeding

rescue set

Bomaanslagen en schietpartijen met veel slachtoffers zijn gelukkig geen dagelijks fenomeen in Nederland. De incidentie van dit soort situaties in de westerse wereld neemt de afgelopen jaren wel toe en het is niet ondenkbaar dat ons land in de toekomst door een dergelijk incident wordt getroffen.

De overlevingskansen van slachtoffers van zulke aanslagen nemen snel af naarmate de tijd verstrijkt. Dit komt doordat hun verwondingen, meestal penetrerend van aard, met veel bloedverlies gepaard gaan en vaak de dood tot gevolg kunnen hebben. De afgelopen decennia hebben er belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van de behandeling van dergelijke slachtoffers. Deze uitvindingen en behandelconcepten komen voort uit de militaire traumachirurgie. De hernieuwde invoering van het tourniquet en het gebruik van gazen met hemostatische eigenschappen om bloedingen snel te stelpen, het toepassen van snelle, levensreddende chirurgische technieken en het zo vroeg mogelijk toedienen van bloed- en stollingsproducten in plaats van onder andere grote hoeveelheden kristalloïde vloeistoffen worden tegenwoordig in Nederland binnen en buiten het ziekenhuis met succes toegepast.

Om de overlevingskans van slachtoffers zo groot mogelijk te maken is de eerste prioriteit het zo snel mogelijk stoppen van bloedingen: verbloeding is de meest voorkomende en tegelijk voorkombare doodsoorzaak bij deze categorie slachtoffers. Directe levensreddende handelingen op de plek des onheils reduceren de mortaliteit significant.3 Het lijkt eenvoudig: uitwendig bloedverlies moet zo snel mogelijk gestelpt worden (directe druk/aanleggen tourniquet) en slachtoffers met inwendige bloedingen moeten onverwijld naar het ziekenhuis worden getransporteerd voor een spoedoperatie.

Onder het motto Stop the bleed, save a life wordt in de Verenigde Staten campagne gevoerd over de noodzaak om bloedingen direct te stoppen door inzet van directe omstanders en niet-medisch onderlegde hulpverleners.

In deze Bleeding control-cursus leert de cursist het herkennen van een slachtoffer met levensbedreigend bloedverlies en de stapsgewijs toegepaste handelingen: het geven van directe druk op bloedende wonden, het aanbrengen van een gaas met hemostatische eigenschappen en het aanleggen van een tourniquet.

De trainingsmodule bestaat uit een aantal hoofdzaken die middels een persoonlijk verstrekt geplastificeerd medisch stroomschema worden uitgeleerd:

• Bewustzijn en het inschatten van de situatie.
• Het leren stoppen van bloedingen aan de ledematen middels professionele en geïmproviseerde tourniquets.
• Het leren “woundpacken” met hemostatische materialen en verbanden.
• Het vrijmaken en vrijhouden van de ademweg.

Tijdens de trainingen worden cursisten getraind met speciale wondmodellen om technieken van het behandelen van wonden optimaal te leren beheersen.

De rescue set die bij de training hoort bestaat uit:
• traumaschaar;
• QuickClot Gauze Z-fold;
• C-A-T tourniquet;
• NAR Compressed gauze;
• NAR Emergency Trauma Dressing;
• NAR Bear Claw Gloves (2 paar);
• Alu reddingsdeken (2 paar).

De training duurt 2,5 uur en kost 175 euro (ex BTW), inclusief rescue set.

Training is mogelijk individueel of in company.

stop de bloeding
© 2014-2021 Pottidiving.com Algemene voorwaarden henkbakkerwebs.nl